Городище літописного міста Ніятин

1976 р. Паспортна інформація

Два давньоруських городища літописного міста Ніятин

Пам’ятка археології

Х-ХІІІ ст.

Житомирська обл., Ружинський р-н, с. Ягнятин, на правому і лівому березі р. Роставиці.

Загальний опис:

На гранітних скелях правого та лівого берегів р. Роставиці в 500 м на схід від греблі знаходяться одне проти другого залишки двох городищ: правобережного і лівобережного.

Правобережне городище розміщене на стратегічно вигідній скелі, що підіймається над річкою на 25 м. В північно-східній частині городища протягом 50 м зберігся вал шириною 7 м та частина рову. Посад розміром 80×90 м.

Лівобережне городище розміщене на скелі кристалічних порід. Воно має форму чотирикутника, витягнутого із заходу на схід. З півночі та півдня городище оточують глибокі яри. Східна частина городища обривається виходом кристалічних порід. По краю городища з усіх сторін простежуються залишки стародавніх валів. На дитинці городища виявляється культурний шар з керамікою епохи Київської Русі (див. Ra_125_2).

В епоху Ярослава Мудрого біля р. Рось та р. Роставиці побудовані укріплені міста-фортеці для захисту руських земель від кочовиків. До цього часу й відноситься виникнення городищ на р. Роставиці в районі сучасного села Ягнятина. Вони є складовою частиною літописного міста Ніятин.

Розвідки на городищах проводились у 1946 р. експедицією Інституту археології АН УРСР під керівництвом В.К. Гончарова.

Матеріали, виявлені під час розвідок, та звіт зберігаються у фондах Інституту археології НАН України.

Взято на охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 25