1872 р. Панорама Нового Заслава з північного заходу

Рисунок Наполеона Орди.

Kościół misjonarzy p.w. św. Józefa i pałac Sanguszków dawniej Zasławskich. Widok ogólny od strony rzeki Horyń. W głębi kościół z transeptem i dwiema wolnostojącymi wieżami; obok zespół pałacowy, wokół którego pozostałości murów obronnych; pałac dwukondygnacjowy a wielobocznym, zwieńczonym kopułą ryzalitem środkowym z portykiem kolumnowym oraz ryzalitami bocznymi zwieńczonymi półowalnymi przyczółkami; z lewej drugi pałac dwukondygnacjowy z ryzalitem; oba budynki połączone arkadową galerią- bramą. Napis: Zasław – zamek, – widok ogólny Wołyń. 1872. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 20,5 x 27,9 cm. Muzem Narodowe, Kraków. III-r.a. 4293 (Teka Wołyń). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 862]