[1990 р.] Паспортна інформація

Будинок, в якому перебував І.Я. Франко

Пам’ятка історії

Івано-Франківська обл., м. Івано-Франківськ, вул. Чапаєва, 24.

Загальний опис:

Будинок в плані має форму букви “Г”, одноповерховий, з високим цоколем. Побудований в 70-x роках XIX ст. з цегли, пофарбований. Дах критий залізом.

Меморіальна дошка встановлена на фасаді будинку праворуч від головного входу в їдальню № 1.

Архітектор невідомий.

Меморіальна дошка прямокутної форми розміром 0,4×0,6 м, виготовлена з білого мармуру.

Текст меморіального напису: “В цьому будинку в 1912 р. читав свою поему “Мойсей” видатний український письменник, революціонер-демократ І.Я. Франко”.

Іван Якович Франко часто бував в м. Станіславі (тепер м. Івано-Франківськ). Неодноразово виступав перед жителями міста з доповідями про свого великого попередника і вчителя Т.Г. Шевченка, популяризуючи революційну спадщину Кобзаря, підкреслюючи її соціальний аспект.

1 квітня 1889 року він прочитав в клубі “Сокіл” доповідь “Тарас Шевченко”, в якій вперше подано наукову періодизацію творчості Т.Г. Шевченка та вказано на його значення в історії і літературі українського народу.

31 березня 1890 року жителі міста влаштували шевченківський концерт, на який знову запросили І.Я. Франка. Темою його доповіді була поема “Тополя” Т.Г. Шевченка.

Ще не раз він приїздив до колишнього Станіслава. Це виступи письменника у 1910 і 1914 pp. в залі “Руської бесіди” (тепер вул. Чапаєва, 24). Хворий поет читав тут свого “Мойсея” у 1912 році.

Відкриття меморіальної дошки відбулось 25 березня 1965 року.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Івано-Франківської обласної Ради депутатів трудящих № 612/4 від 29.11.1969 р.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської Ради депутатів трудящих № 139 від 4 березня 1976 р. охоронна зона та зона регулювання забудови визначена в межах 50 м:

з півночі – будинок поштамту,

з півдня – житлові будинки,