Св.Микита. Ікона сер. 16 ст.

Декілька ікон з Ільника (біля Турки) легкістю малюнка, стрункістю пропорцій, типажем облич, колоритом та манерою живопису нагадують бусовиську ікону і лаврівські розписи. До них належить цікава композиція «Святий Микита». Святого зображено на тлі архітектурного ансамблю у кіноварно-червоному плащі в момент, коли він схопив капосного чорта за чуба.

Цей популярний в народі сюжет зустрічається на литих іконках Київської Русі, пізніше – в народних дереворитах XVII століття. Очевидно, це зображення дуже тісно пов’язувалося з фольклором, різними улюбленими в народі фантастичними міфологічними переказами про нечисту силу, часто забарвленими дотепним гумором та в’їдливою, соціальне загостреною сатирою.

Св. Микита. Ікона з Ільника. Середина XVI ст. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 252.