Церква св. Михаїла

2010 р. До 200-ліття Шашкевича у Львові презентували відновлений іконостас із с. Гумниська

Дата: 05.03.2010

У Львівській картинній галереї презентували відновлений іконостас церкви Собору Архангела Михаїла із села Гумнисько Буського району. Іконостас цінний тим, що він знаходився в церкві, де 1838 – 1843 рр. правив отець та український письменник, поет-зачинатель нової української літератури в Галичині Маркіян Шашкевич.

Іконостас був переданий у Львівську картинну галерею на початку 1990 років та зберігався у фондових приміщеннях Олеського замку. Реставрація іконостасу проводилась впродовж 2008 – 2009 років у Львівському філіалі Національного науково-дослідного реставраційного центру України, з ініціативи Львівської національної картинної галереї та Львівського філіалу ННДРЦ України. Після завершення усіх реставраційних робіт, іконостас планується змонтувати в відбудованій церкві Святого Духа у Львові, яка була збудована в XVIІI ст. при Львівській духовній семінарії, в якій в 1833 – 1838 роках навчався Маркіян Шашкевич.

На даний час на місці церкви знаходяться її законсервовані фундаменти та вціліла дзвіниця церкви, у якій знаходиться музей «Русалки Дністрової». Відбудована церква з іконостасом з села Гумниська, музеєм «Русалки Дністрової» та пам’ятником М. Шашкевичу стануть єдиним великим меморіальним комплексом вшанування пам’яті Маркіяна Шашкевича, який планується відкрити у 2011 році в рамках відзначення двохсотліття від народження Маркіяна Шашкевича.

За своєю стилістикою Іконостас складається орієнтовно з трьох різночасових та різностилевих частин – найстаріша частина – ікони, які походять із кінця XVII – початку XVIІI ст., і були створенні в стилі так званого «Жовківського іконописного осередку» яка охоплює період другої половини XVII – першої половини XVIІI ст. Друга частина іконостасу найбільша і створена в 1749 році. Третя частина – найменша, яка складається з намісних ікон «Богородиця-Дороговказиця» та «Христос-Учитель» – ХІХ ст.

Джерело: “Об’єктивно”