1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 714:800 піксел

с. Городжів. Церква Успення пр. богородиці, 1733 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 39.

с. Городжів. (УГКЦ)

Церква Успения пр. богородиці.

У 1937 р. сюди з містечка Магерів за пароха о. Михайла Кульчицького перенесено стару дерев’яну церкву, збудовану 1733 р. Будівництвом на новому місці керував архітект Лев Левинський. Освячена у 1938 р. Це перша церква в селі. З 1960 по 1965 р. стояла зачиненою.

Розташована на рівній ділянці на південно-західній окраїні села. Церква тризрубна одноверха. Складається з ширшої квадратової нави, вужчого гранчастого вівтаря, що прилягає зі сходу, та вужчого прямокутного бабинця з заходу. До західної стіни бабинця прилягає вужчий присінок з пізнішою прибудовою з півночі, схованою під піддашшям, а до північної стіни вівтаря – прямокутна ризниця. Набагато вищий четверик зрубу надопасання стін нави завершує світловий восьмерик, вкритий шоломовою банею з ажуровим ліхтарем і маківкою. Набагато нижчі зруби надопасання вівтаря і бабинця вкриті відповідно п’ятисхилим і трисхилим дахами, гребені яких сягають тільки до ґзимсу четверика нави. Кінці гребенів вінчають ажурові ліхтарі з маківками. Церкву оперізує піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів. Стіни церкви шальовані вертикально дошками і лиштвами, а в Маге-рові були кожуховані ґонтами. Ще одна відмінність – це дещо вищий восьмерик у порівнянні з первісним. На південній стіні нави збереглися первісні одвірки дверей з надпоріжником, вирізаним у формі “ослячого хребта”.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 39.