Городище ранньослов’янське

Городище

Пам’ятка археології

VI-VII ст.

Харківська обл., Краснокутський район, с. Городне.

Загальний опис:

Городище розташоване на південній околиці с. Городного біля дороги до Краснокутська, на правому березі р. Городнянки, неподалік від місця її впадання в р. Мерлу.

Городище має форму трикутника. Поряд із природними перешкодами, городище було укріплене валами та ровами.

Шурфовка на поселенні показала наявність незначного культурного шару.

Знахідки представлені, переважно, зразками місцевої кераміки, яка характеризується простою орнаментацією та домішком великих шматочків шамоту або дрісви в глині.

Зустрічаються також уламки жорен.

Розкопки на городищі не проводилися.

У VI-VII ст. лісостепову частину басейну р. Сів. Донець заселили ранньослов’янські племена. Вони споруджували поблизу річок відкриті поселення-городища та укріплені городища.

У 1960 р. археологічна експедиція Харківського державного університету під керівництвом Б.А. Шрамка виявили городище ранньослов’янського часу поблизу с. Городного.

У 1969 р. експедиція Донецького державного університету під керівництвом А.О. Моруженко провела на городищі розвідувальні роботи з шурфовкою.

У 1971 р. городище досліджувалось В.Г. Бородуліним.

Матеріали досліджень зберігаються в археологічному музеї ХДУ та в шкільному музеї Богодухівської школи № 2.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради депутатів трудящих № 61 від 25 січня 1972 р.

Охоронний №: 1083

Основна бібліографія, архівні дані:

Шрамко Б.А. Отчет о работе скифо-славянской экспедиции ХГУ в 1960 г.//Архів археологічного музея ХГУ.