Церква Богоявління

Церква Богоявління

Церква Богоявління 1898 р. (дерев.) в с.Головецьке Горішнє [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 74].

Дерев’яна церква Богоявління 1898 р. в с.Головецько Горішнє, архітектор В.Нагірний [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 119].

с. Головецько Горішнє (Головецько).

Старосамбірський.

Церква Богоявления Господнього. 1898.

Попередня дерев’яна церква походила з 1742 р. (за іншими даними – 1796 p.). Візитатор 1766 р. відзначав, що вона була триверхою, причім два верхи мали по два заломи, а один, ймовірно над бабинцем, один. У 1898 р. вибудували нову дерев’яну, хрещату в плані (вкорочені бокові рамена), триверху будівлю за проектом Василя Нагірного. її високі восьмерики вкриті наметовими банями, увінчаними маківками на ліхтарях. З 1961 по 1989 рік стояла зачиненою. Мешканці села не допустили перетворити її в склад.

Національний музей у Львові, сектор рукописів і стародруків, РКЛ 496 (F444), аркуш 48а.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 408 Греко-католицький митрополичий ординаріат, опис 1, справа № 91.

Схиматісм всего клира руско-католического єпархіи Перемиской на год от рожд. Хр. 1885. – Перемишль, 1885.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 205.

Довідка на сайті