1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

с. Глинське. Каплиця св. Івана Хрестителя, 1991 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 38.

с. Глинське.

Каплиця св. Івана Хрестителя.

Вперше існування каплиці св. Івана Богослова засвідчене в документі 1699 p., де вона згадується як вже існуюча. Дерев’яна двозрубна будівля з одним чотиригранним наметовим верхом з одним заломом над навою була збудована, на думку М. Драґана, у XVIII ст., хоч церковний інвентар 1826 р. подає дату побудови – 1682 р. Специфікація 1803 р. стверджує, що каплиця в полі коло криниці дуже стара. Неодноразово ремонтована на протязі XIX – початку XX ст. Згоріла у 1954 р. В 1991 р. на її місці збудовано нову муровану каплицю.

Розташована в полі за селом біля джерела. Восьмибічна в плані споруда, вкрита великою шоломовою банею з ліхтарем і маківкою. Передня частина засклена великими вікнами. Стіни членовані пристінними пілястрами, що підтримують антаблемент з написом кириличним шрифтом: “Ніч минула а день наблизився то ж відкинємо вчинки тємряви і наблизимся до світла”.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 38.