1998 р. Жовківщина

с. Глинське. (Глинсько) (УПЦ КП + УГКЦ)

Церква Успення пр. богородиці.

У 1699 р. королевич Константин, дідич Жовкви, підтвердив заснування Григорієм Клішевичем церкви Успення пр. богородиці, а також наділи для старої церкви св. арх. Михайла, горішньої, і каплиці св. Івана Богослова. Збудовану у XVIII ст. церкву у Глинську Долішньому, дводільну і двоверху, розширили у 1866 р. добудовою бабинця з заходу, а перед 1912 р. бані вкрили бляхою. Існуюча мурована церква збудована стараннями пароха о. Теодора Ранаха у 1930 р. за проектом жовківського архітекта Романа Кєнзлера. Стару будівлю у 1936 р. перенесено в село Заїзд Городоцького повіту (тепер не існує, потрапило в зону військового полігону). З 1947 по 1953 р. церква стояла зачиненою.

Розташована на рівній ділянці при сільській дорозі. Церква хрещата в плані, з укороченими прямокутними боковими раменами та гранчастим вівтарем. Середхрестя завершене світловим восьмериком, вкритим шоломовою банею зі світловим ліхтарем і маківкою. Вівтар накритий п’ятисхилим дахом, а бокові рамена та бабинець вкриті двосхилими, що утворюють на причілках трикутні фронтони. Фронтон чільного західного фасаду фланкований двома восьми-бічними вежечками, увінчаними маківками. Вхід в західній стіні бабинця підкре -слений порталом, обрамованим колонами, завершеним трикутним фронтоном. Поряд з церквою збереглася дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця XVIII ст., збудована ще для старої церкви.