2008 р. Пам’ятку археології перетворили на… городи?

Дата: 26.11.2008

Прокуратурою Сумської області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.367 «Службова недбалість» Кримінального кодексу України, стосовно землевпорядника Глинської сільської ради Роменського району. Він порушив норми ст.17 Закону України «Про охорону історико-культурної спадщини», ч.4 ст.84 Земельного Кодексу України, згідно з якими археологічні пам’ятки відносяться до земель історико-культурного призначення, мають особливий режим охорони і не підлягають приватизації, у тому числі розпаюванню.

Знаючи про наявність на території Глинської сільради пам’яток археології поблизу городища (ранній залізний вік), землевпорядник навмисно не включив їх до списку земель, що не підлягають розпаюванню, та надав у приватну власність п’яти громадянам, чим завдав збитків державі на суму понад 505 мільйонів гривень.

За скоєння цього злочину йому пред’явлено обвинувачення, а кримінальну справу 28.10.2008 із затвердженим обвинувальним висновком направлено на розгляд до Роменського міськрайонного суду Сумської області. Наразі вже заявлено чотири цивільні позови щодо повернення земельних ділянок у державну власність. На початку листопада відбувся попередній розгляд даної справи.

Наступне засідання суду для розгляду справи по суті планується провести в грудні 2008 року, де буде прийнято остаточне рішення щодо повернення зазначених земельних ділянок у державну власність.

ДЗГтаМД МВС України

Від Майдану

Безсумнівно, покарання п’яти громадян, які посміли розпаювати собі під городи городище залізного віку – принциповий крок у боротьбі з корупцією. Але чи спроможеться МВС стати на боротьбу зі значно впливовішими “приватизаторами” Змієвих валів? Бо інакше критерієм вини буде давно відоме “якщо вкрав цент – ти злодій, якщо вкрав мільйон – ти герой”.