1998 р. Жовківщина

c. Гійче. (УПЦ КП)

Церква св. Кузьми і Дем’яна

Найдавніші згадки про церкву в селі походять з 1578 р. Ерекційна грамота парафії надана у 1718 р. У XVIII ст. була збудована попередниця нинішньої – дерев’яна церква св. арх. Михайла, звана в народі “волоською”. У 1860р. (за іншими джерелами – 1866 р.) зведена теперішня дерев’яна будівля стараннями пароха о. Платона Куровецького. Будівничим її був майстер Симеон Козак, котрий звів ще декілька церков в околиці. Відновлена у 1920 р. Ймовірно, тоді ж добудована велика прямокутна захристія з південної сторони вівтаря. Чинна увесь повоєнний період.

Стоїть на рівній ділянці в забудові села, при сільській дорозі. Оточена старими липами, Церква тризрубна триверха. Складається з ширшої квадратової нави і вужчих – прямокутного бабинця, що прилягає з заходу і гранчастого вівтаря зі сходу. До південної сторони вівтаря прилягає велика прямокутна ризниця, приставлена пізніше. До північної стіни вівтаря прилягає менша прямокутна ризниця, зведена одночасно з церквою. З заходу до бабинця прилягає рівноширокий йому присінок, вкритий двосхилим дахом, приставлений під час ремонту 1920 р. Рівновисокі зруби над опасання нави, вівтаря і бабинця вінчають великі світлові восьмерики, вкриті шоломовими банями зі сліпими ліхтарями і маківками. Оточує церкву широке піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, продовжене і на пізнішу ризницю, вкриту двосхилим причілковим дахом. При західній стіні бабинця влаштовано опасання, оперте на різьблені колони. Стіни підопасання відкриті, надопа-сання і восьмериків – кожуховані ґонтами. На зрубі нави з півдня при останньому відновленні початку 1990-х pp. білою фарбою написана дата побудови церкви: “1860”.

На південний захід від церкви розташована триярусна дерев’яна стовпова дзвіниця, збудована одночасно з нею. Її третій найвужчий ярус з відкритою голосниковою галереєю вкритий пірамідальним наметовим дахом. Вхід на прицерковну територію, обведену низьким муром, з півночі, зі сторони дороги веде через чотиристовпову брамку, вкриту чотирибічною банею.