2008 р. Скандал довкола решток генерала часів наполеонівської війни розгорівся на Луганщині

Максим Сисоєнко

Дата: 30.03.2008

Більш як півроку тому у селі Георгієвка будівельники натрапили на особистий склеп на території церкви. Знахідку назвали настільки цінною, що готувалися перетворити це місце на музей. Та пізніше історичні речі стали зникати, а рештки перевозили з місця на місце. Дослідники-любителі звинуватили чиновників у “чорній археології”. Останні ж усе заперечують і обіцяють невдовзі перепоховати тіло.

Найгучнішу за останні 10 років історичну знахідку на Луганщині розграбували. У цьому переконують в організації археологів-любителів Луганщини. І на підтвердження показують відеозйомки ексгумації та експертної оцінки тіла. На останньому відео видно – деякі особисті речі покійного зникли. Археологи кивають у бік чиновників області, які не створили умов для належної охорони та зберігання знахідки.

Олександр Гізай, голова громадської організації “Каскад”: “Я не могу сказать чем ценны пуговицы и эполеты, то что их не хватает, это видно и очевидно. Меня возмущает использование служебного положения. Это коррупция”.

У відділі історичної спадщини обласної адміністрації всі звинувачення відкидають. Їхня версія – пограбування вчинили жителі одного із сіл Луганщини. Там муміфікованого генерала два місяці тримали у підвалі, а після цього тіло ще майже півроку перевозили з одного моргу в інший.

Володимир Виборний, заступник начальника відділу кульутри Луганської ОДА: “Сейчас проводятся исследовательские работы. В это время мы предприняли действия что бы предать останки земле, потом продолжить исследование по персонификации”.

Знімальній групі “5 каналу” тіло вдалося знайти за 70 кілометрів від місця поховання – в капличці під Алчевськом. Отець Олександр, настоятель храму, розповідає – труну, замотану в поліетилен, привезли на тиждень. Час давно минув, а забирати її і не думають. І про ніякі дослідження не йдеться.

Отець Олександр, настоятель храму: “Кто дерзает нарушать – это по мирскому грабёж, по церковному грех. Часовня не предназначена чтобы хранить останки, часовня предназначена для того, чтобы предать тело человека земле, и по церковному на 3-й день”.

Обласні чиновники пообіцяли виконати волю церкви і найближчими днями поховати тіло у селі Георгієвка, де знайшли склеп 8 місяців тому. Незалежні дослідники – проти. Адже у землю генерал забере всі загадки, які трапилися з ним не лише за життя – 200 років тому, але за кілька місяців у XXI сторіччі.