Будинок світлиці УСКТ (ОУП)

Тільки в 1956 р. (в рік постання Українського суспільно-культурного товариства) в Гданську приступили до розбудови структури. Спочатку головна садиба містилася по вул. Грюнвальдській (тоді Рокосовського) в Гданську Вжещу. Але це приміщення не надавалося для проведення зібрань, не було ані місця ані меблів. Організація переїхала на Довгий ринок 8/10, де міститься і зараз – але вже як Організація Українців в Польщі. 1 жовтня 1960 р. при садибі УСКТ в Гданську було утворено пункт навчання української мови.

Hałagida I. Spoleczna, kulturalna i oświatowa dzilalność Ukraińców w wojewódstwe Gdańskim po 1945 r. // W Starej i Nowej Ojczyzne mniejszosci narodowe w gdansku po II wojne swiatowej Pod red. I. Hałagidy. – Gdansk – 1997 -68-83.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".