Будинок консульства УНР

16 вересня 1920 р. Вільне місто Гданськ визнало незалежність УНР. Консулом був Клим Павлюк. Консульство знаходилося за суч. адресою Wały Jagiellońskie 36, 80-853 Gdańsk. 16 червня 1921 р. у зв'язку з Ризьким мирним договором Українське консульство в Гданську було ліквідоване. Сенат Гданська рекомендував уряду УНР відкрити нове консульство в Прусії в Мальборку, Ельблонгу чи Кенгісбергу. Павлюк залишався в Гданську, де опікувався студентами Гданської політехніки – українцями. Станом на 1923 р., імовріно, перебував ще у Гданську. Далі його сліди губляться. Наразі на будинку встановлено меморіальну дошку.

Джерело:

Hałagida I. Konsulat Ukraińskie Republiki Ludowej przy Elisabethwall 9 (przyczynek do dziejów wolniego miasta Gdańska // Polska-Ukraina Ludzie pojednania Ukraińcy na Pomorzy w XX wieku. Gdansk. 2002 . – S. 117-122.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".