2008 р. Знайдено дитячу іграшку, якій близько 2 тисяч років!

Дата: 17.07.2008

Археологічна експедиція студентів-істориків Львівського національного університету ім. І. Франка на чолі з доцентом кафедри археології та історії стародавнього світу Романом Берестом відкрила поблизу села Ганачівка (Перемишлянського району Львівської області) велике поселення липицької культури (II-III ст. н. е.). Серед знайдених речей – унікальна пам’ятка – дитяча іграшка, якій близько 2 тисяч років. Про це сьогодні, 17 липня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Як розповів Роман Берест, поблизу села Ганачівки планувалося спорудження кількох ставків, і археологи вирішили провести перед будівництвом розвідку. Оскільки перед археологами тут вже трохи „попрацював” бульдозер, то історикам не потрібно було докладати великих зусиль, щоб відкрити залишки поселення. Серед знайдених речей численні зразки кераміки (тут знаходився значний гончарний центр), вироби з металу, фібула, скляна намистина і найцікавіша – глиняна дитяча іграшка у вигляді птаха.

Студентам-першокурсникам, навіть попри спартанські умови життя і рясні дощі, котрі останніми днями перетворили розкопки скоріше на „підводні дослідження”, праця на природі дуже сподобалася. Також спеціально для участі в розкопках поселення прибула київська дослідниця, котра займається вивченням липицької культури.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»