2007 р. У Феодосії знайшли найбільший скарб в історії незалежної України

Дата: 13.07.2007

У лісі на горі Тепе-Оба в районі Феодосії (Крим) знайдено найбільший скарб в історії незалежної України: більше 10 тис. монет часів кримського ханства. Про це повідомив директор Феодосійського музею грошей Олександр Олещук.

За словами Олещука, «скарб був знайдений випадково» в глеку (у вигляді чайника), який знаходився на невеликій глибині в лісі на горі Тепе-Оба. «Це найбільший скарб в історії незалежної України. Раніше найбільшим скарбом вважався також кримський скарб, знайдений на Чуфут-Калі (район Бахчисарая – ред.). Тоді було знайдено 4 тисячі 250 монет», – розповів директор Феодосійського музею грошей.

За його даними, знайдені в районі Феодосії більше 10 тис. монет часів кримського ханства – це дуже велика сума на ті часи. Олещук повідомив, що якщо звернутися до книги, що розказує про історію кримських татар у Криму, то можна дізнатися, що за 2 акче (саме так називаються знайдені монети) можна було купити коржик, за 4 акче – курку, за 22-24 акче – барана.

Знайдені монети – це найменший номінал часів кримського ханства, «акче» – це аналог турецької «аспр». Знайдені в районі Феодосії монети зроблені з низькопробного срібла і міді (80% мідь і близько 20% срібла), – передає «УНІАН».

Як повідомив Олещук, скарб, який отримає назву «феодосійський скарб», зберігатиметься в музеї грошей у Феодосії.

Феодосійський музей грошей відкрився в серпні 2003 року. Діяльність музею грошей направлена на вивчення і популяризацію монетної справи Феодосії. В музеї представлена унікальна експозиція: гроші, відкарбовані і віддруковані у Феодосії з античних часів до наших днів; гроші, що оберталися на території України і Криму протягом двох тисячоліть, допоміжні нумізматичні експонати.

Крім того, в музеї є інформація про історію виникнення і розвитку банківської справи світу, на прикладі Феодосії, де банківська справа зародилася ще в античному періоді.

Джерело: «ForUm»