Хшаново с (Chrzanowo)

Хшаново (пол. Chrzanowo, нім. Kalkofen) — село в Польщі, в гміні Елк Елцького повіту Вармінсько-Мазурського воєводства. Населення — 132 особи (2011).

Всім українцям проживаючим на півночі Польщі Хшаново є особливо близьке. Це єдина місцевість, де одразу після виселення українці могли брати участь у своїх богослужіннях. О. Мирослав Ріпецький вже в 1947-ому році почав тут свою душпастирську роботу. Комуністична влада до сьогодні не знати чому, вдавала, що про це не знає. Українці приїжали у Хшаново часом сотні кілометрів, щоб взяти участь в своїй літургії. Тому то раз у рік грекокатолики з півночі Польщі відвідують це місце. Цього року, 13-ого липня в численній групі прочан знайшлася також делегація з нашої парафіїї. Торжество очолив Владика Ющак.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"