Отець митрат Іван Яремин

Іван Яремин (8 квітня 1910 – 13 травня 2007) – отець митрат, настоятель греко-католицької парафії в Пасленку та Ельблонгу. Діяч культурно-релігійного відродження українців депортованих в рамках злочинної операції Вісла 1947 р. на терени коло Ельблонга.

Народився у с. Ланчин Надвірнянського повіту, син Миколая та Марії (Голіней) (активні діячі т-ва «Просвіта»).

Від 1921 до 1929 рр. навчався у Коломийській гімназії. Був в 19 курені ім. М. Залізняка в Коломиї (зі ступенем учасника), Був випускником Греко-католицької Богословської Академії у Львові. Тут перебував у 13 курені ім. св. Володимира Великого. Висвячений на священика 15 лютого 1936 року Владикою Іваном (Бучком) в Соборі св. Юра у Львові.

Душпастирська праця: Крилос (Галицький д-т, Львівська архиєпархія), 1936-1940 рр. – сотрудник, душпастирював у селах Козина і Пітрич, водночас проводячи громадську роботу в кооперативі. Під час першої радянської окупації взимку 1939-40 рр. нова влада вивезла до Сибіру третину його парафіян. Щоб вберегтися від вивезення у Сибір отримав направлення у с. Великі Грибовичі Жовківського р-ну Львівської обл., куди переїхав з родиною.

1944 р. під час фронтових боїв переїхав з родиною із у с. Райське Ліського пов. Був адміністратором місцевої парафії та капеланом в римсько-католицькому монастирському домі сестер шариток. Оселився разом із сім’єю у сестер шариток (за його споминами, сестри надавали матеріальну допомогу УПА).

На початку травня 1947 р. в рамках акції «Вісла» його родина була виселена з цього села. Заарештований співробітниками Польської комуністичної служби безпеки на збірному пункті в с. Волковия Ліського пов. разом з о. Володимиром Бозюком, доставлений до тюрми безпеки у м. Сянік. До табору у Явожно прибув 14 травня 1947 р. (табірний №354). У таборі серед інших українців терпів жорстокі допити та голодував.

Є. Мисило (2022) наводить фрагмент свідчень о. Яремина про перебування в таборі:

«Запитали мене, чи я знаю за що я тут перебуваю. Відповів, що ні. Тоді один з них перевернув мене, а другий почав бити гумовою палкою по п’ятках. Пам’ятаю, що було це було дуже болісне. Тоді ще раз мене запитали, чи я знаю, за що тут перебуваю. Тоді дали мені спокій та наказали йти до бараку».

Звільнений після 18 місяців 12 грудня 1948 р. З табору подався у м. Ґурово-Ілавецьке Ольштинського воєв., де жила після виселення дружина Любомира з сином Богданом і донькою Евлалією та наймолодший брат священика – Роман.

1949 р. відбув тритижневий курс латинського обряду в м. Ельбльонґ, після чого був призначений вікарієм римсько-католицького пароха о. кан. Вацлава Гіпша в парафії св. Миколая в Ельбльонґу. Також о. Іван Яремин став капеланом по Ельблонзьким шпиталям, зокрема у міському шпиталю в Ельблонгу, де служив в римському обряді. В римско-католицькому обряді в цих місцях служив до 1959 р. Від 1949 р. проживав в Ельблонзі за адресою вул. Nitschmanna 5 кв. 6.

В результаті політичної відлиги 1956 р. в кількох найближчих місцевостях греко-католицькі священики почали неофіційно відправляти богослужіння в греко-католицькому обряді. Вже діяли започатковані о. Василем Гриником парафії в Циганку та Дзежгоні. Після 1956 р., з ув’язнення вийшов Стефан Вишинський. Відбулися політичні зміни, змінилося відношення влади до релігії. З 1952 р., коли розпочалася діяльність греко-католицького приходу в Циганку біля Нового Двору, а від 1957 р. в Дзежґоні, українці з околиць Пасленка починають робити зусилля що утворення парафії у Пасленку. Утворюється комітет, який добивається від о. єпископа Романом Вільчинським – адміністратора Вармінської диоцезії, утворення греко-католицької парафії в Пасленку. Єпископ Роман Вілчинський наказав місцевому римсько-католицькому пробощу надати доступ греко-католикам до костелу з метою греко-католицьких богослужінь. Згідно декрету Стефана Вишинського настоятелем парафії Різдва Богородиці стає о. Іван Яремин, який повертається до греко-католицького обряду. 7 квітня 1959 р. Іван Яремин відслужив першу греко-католицьку службу в Пасленку, куди доїжджав з Ельблонга. Маючи у себе священика, парафіяни з Ельблонга також розпочали старання щодо богослужінь на теренах міста. Адже у 1961 р. в Ельблонгу діяв відділ Українського суспільно-культурного товариства. Його голова Лев Горак разом з отцем Яреминим активно працював з місцевими українством, намагаючись активізувати його на релігійне та суспільно-культурне життя. о. Іван Яремин та Лев Горак відвідували найвіддаленіші села, де знаходили українців та намовляли їх до відновлення українського культурного та релігійного життя. Влаштувалися свята, коляда. На той час така діяльність була пов’язані з великим ризиком. Невтомна діяльність о. Івана Яремина призвела до створення нової української греко-католицької парафії в Ельблонгу. Тут червні 1974 р. в каплиці сестер катажинек на вул. Замковій розпочато регулярно відправляти греко-католицькі служби. Служби тривали тут аж до моменту їх переходу в каплицю по вул. Трагутта, 15 (1981 р.), яка нині слугує українською греко-католицькою церквою Різдва св. Іоанна Предтечі (так звана стара церква). Сестри катажинки не дозволяли українцям якогось спеціального вистрою в каплиці, тож греко-католики лише служили літургію і розходилися. Але і то вже було великим досягненням. Також час від часу о. Іван Яремин служив і по інших католицьких костелах. Українці приносили лише ікону і так служили. Серед таких костелів храм св. Павла в північній частині міста.

За вармінського єпископа Едмунда Піща низку храмів, які по факту використовували греко-католики, було їм передано. Загалом було передано близько 12 храмів, які римським католикам не були критичні. Так в районі 1981 р. (в цей рік було виконано розписи) було дозволено служити в каплиці (колишній цвинтарній) на вул. R. Traugutta 15. В 1984 р. греко-католики отримали цю каплицю у власність. Вона стала церквою Різдва св. Іоанна Предтечі, якою ельблонзькі українці користуються до нашого дня.

1976 р. іменований почесним крилошинином греко-католицької Перемиської капітули. 21 вересня 1991 р. о. Іван вийшов на пенсію. Визнаючи його заслуги для греко-католицької церкви його піднесено до рангу мітрата, що урочисто здійснив о. єпископ Іван Мартиняк. 15 лютого 1996 р. пасленська парафія та кафедра Св. Миколая в Ельблонгу святкували 60-річчя о. Івана Яремина. В урочистості прийняли участь єпископи Іван Мартиняк та Анджей Слівінський та 10 греко-католицьких та 5 католицьких священиків. Після виходу на пенсію далі активно включався у життя церкви та духовно підтримував парафіян. 10 травня 1997 р. парафіяни з Пасленка та Ельблонга начолі з о. Іваном Яреминим відвідали українську урочистість на терені колишнього табору праці в Явожні.

Кілька останніх років перебував під опікою сестер василіянок у Пасленку. Помер 12 травня 2007 р., похорон відбувся 18 травня у церкві в Пасленку. Могила о. Івана Яремина знаходиться направо від входу до української греко-католицької церкви Різдва пресвятої діви Марії в Пасленку.

Пам’ять про о. Яремина бережуть українські громади Ельблонга, Пасленка, Годково та інші. Він є великим авторитетом на прикладі якого місцеві священики виховують своїх парафіян. В річницю його смерті правиться заупокійна літургія.

Джерела:

Історія греко-католицької парафії Різдва Пресвятої Богородиці у Пасленку 1959-2019 рр. Ред. О. Андрій Сорока, о. Ігор Губач, Оксана Кравчишин-Семків, Ольга Кушка, Іванна Гнатюк-Казановська. Пасленк, 2019 – 66 с.

Misiło E. Oboz „Jaworzno”. Zbrodnia nieukarana. Ukraińcy i Polacy – Archiwum Ukraińskie – 2022 – 1016 s.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"

Матеріали статті дозволяється використати відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution/Share-Alike