Костел св.Духа

Костел св.Духа

Рисунок Наполеона Орди.

Kościół parafialny p.w. Zesłania Ducha Świętego i pałac Jaroszyńskich. Kościół jednonawowy z sygnaturką, z fasadą z balkonem wspartym na kolumnach, zwieńczoną ozdobnym szczytem; w wejściu na cmentarz kościelny dwie czworoboczne dzwonnice; na pierwszym planie kolumna z figurką Matki Boskiej; z lewej strony dwukondygnacjowy pałac z balkonem wspartym na kolumnach i oficyny. Dat.: Dzygówka 11 Sierpnia. Napis: Stanisław Jaroszyński – Stanisław Jaroszyński; napis na podkładzie: Podole Dzygówka, dwór i Kośc. paraf. 1871-1873. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 19,3 x 28,1 cm. Muzeum Narodowe, Kraków. III-r.a. 2962. (Teka Podole). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 167]

Костел [Krzyżanowski S. Skorowidz miejscowości byłego województwa Bracławskiego. – Kraków: 1869, s. 18]. Кам’яний костел Зішестя св.Духа збудовано у 1805 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 1014 – 1015]. Кам’яний костел Зішестя св.Духа збудовано у 1805 р. (пропонувались також дати 1803 і 1804 рр.). Парафія діяла в 1850 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 35].