[1960-і рр.?] Церкви св. Михаїла та св. Петра і Павла

Volodymyr Moroz Одна стара світлина: (28 березня 2019 р.)

Селище Дубове Тячівського р-ну, Закарпаття. Дві греко-католицькі церкви: на передньому плані стара – Архистратига Михаїла (ХІХ ст.), на задньому плані – Св. ап. Петра і Павла (1-ша третина ХХ ст). На початку 1930-х греко-католики продали церкву Михаїла римо-католицькій німецькій громаді, аби на отримані гроші добудувати свою нову церкву. З приходом радянської влади обидві церкви відібрали у громад. Церкву Михаїла перетворили на клуб, кінотеатр, а в 1987 р. розібрали. Церкву Петра і Павла віддали РПЦ і її успадкувала УПЦ (МП). Незважаючи на те, що остання конфесія має в селищі інші храми (Св. Трійці, Преображення, Дмитра Солунського), після виходу з підпілля греко-католикам їхню церкву не повернули. Греко-католики змушені були сім років цілорічно служити надворі. В останні роки на церкві Петра і Павла, як і в багатьох місцевостях Закарпаття, змінили куполи, надавши їм типово російського стилю. Греко-католицька громада Дубового, яка чисельно зросла та оформилася у дві парафії, але є меншістю в Дубовому, змушена була будувати собі нову церкву у центрі села і переобладнувати під храм магазин на присілку «Вітерна». Така от історія.