1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

с. Дубляни. Церква Успення пр. богородиці, 1890 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998)

с. Дубляни. (УАПЦ)

Церква Успення пр. богородиці.

Римо-католицька каплиця для польських мешканців збудована у 1890 р. Була філією католицької парафії в Малехові. Після другої світової війни зачинена, використовувалась як склад. На початку 1990-х pp. українська автокефальна православна громада відновила його і пристосувала на церкву.

Невелика однонавова споруда, зведена у неороманських і неоґотичних формах. До прямокутної витягненої нави зі сходу прилягає вужча вівтарна частина з невеликою прямокутної ризницею з півдня. Нава вкрита двосхилим дахом, що утворює два щипці на торцях. Вівтар накритий нижчим п’ятисхилим дахом. Щипець чільного західного причілку вінчає невелика сигнатурка з маківкою. Під нею, на консолі в ніші встановлена фігура пр. богородиці. Тиньковані стіни членовані лопатками, завершені профільованим ґзимсом і аркатурним пояском. Кути споруди підкреслені невеликими контрфорсами. Вхід на чільному торці підкреслений порталом на дзвох колонах з трикутним фронтоном. З півночі до нави прибудований двоповерховий будинок.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 52.