1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

с. Дубляни. Церква Успення пр. богородиці, 1912 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998)

с. Дубляни. (УГКЦ)

Церква Успения пр. богородиці.

Перша в селі церква була збудована стараннями о. Володимира Коновальця, пароха парафії Малехів, до якої село належало, у 1912 р. До другої світової війни не була розмальована.

Розташована на рівній ділянці посеред сільської забудови. Хрещата одноверха церква, нагадує споруди архітекта Василя Нагірного. Складається з квадратової нави, витягненого прямокутного бабинця, укорочених прямокутних бокових рамен та гранчастого в плані вівтаря з двома прямокутними ризницями по боках. Наву вінчає шоломова баня на великому світловому восьмибічному барабані середхрестя, завершена ажуровим ліхтарем з маківкою. Бокові рамена та бабинець вкриті двосхилими дахами, а вівтар – п’ятисхилим. Кути тинькованих стін церкви і барабану підкреслені лопатками, завершені аркатурним пояском. Портал західного фасаду завершений трикутним фронтоном, в тимпані якого поміщена дата “1912”. Над ним в круглій ніші в площині західного причілку розміщена скульптура пр. богородиці.

На південний захід від церкви розташована мурована стінна дзвіниця, завершена великим трикутним фронтоном, фланкованим двома маленькими. В її нижній частині розташовані два аркові прорізи для дзвонів, а у центральному фронтоні – один вужчий.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 51.