2011 р. У Дрогобичі створять меморіал “Катівня на Стрийській”

Дата: 24.06.2011

Колишня гімназія, пізніше в’язниця НКВС, катівня гестапо, зараз інститут фізики, математики та інформатики ДДПУ. Зліва – церква Петра і Павла.

22 червня в Дрогобичі біля колишньої катівні НКВС, де перед війною і після війни більшовицький режим замордував тисячі українців і українок, відбулася поминальна панахида, яку очолив владика Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Ярослав Приріз. Як наголосив у своєму слові єпископ, людей убивали лише за те, що вони любили Бога і свій народ.

Для увіковічення пам’яті невинно убієнних синів і доньок України біля будинку колишньої тюрми НКВС створять меморіал, – передає кореспондент ЗІКу.

Добру справу вже розпочато зі встановлення меморіальних таблиць. У місті діє ініціативна група людей, які організовуватимуть роботу з облаштування меморіалу. До її складу ввійшли відомі у місті люди Мирослав Маринович, Олесь і Володимир Пограничні, Марія Головкевич, Микола Походжай та інші. До них приєдналася низка нещодавно створених молодіжних організацій. Ініціатори впевнені, що протягом 5 років вдасться облаштувати пам’ятне місце, яке розповідатиме людям про ті страшні злочини, які чинив на наших землях комуністичний режим.

Нагадаємо, що за справу створення меморіалу вже бралися громадські організації, намагаючись спонукати до цього владу. Але тоді ініціатива не набула розвитку.

Джерело «Західна інформаційна корпорація»