2007 р. У Дрогобичі реставрують найбільшу синагогу Галичини

Дата: 23.08.2007

Триває реставрація Дрогобицької хоральної синагоги. Як повідомляє ZAXID.NET, три роки тому Федерація єврейських общин України та благодійний фонд «Ор Авнер» взялися за відновлення пам’ятки. Торік встановили нове перекриття, щоб перешкодити подальшому руйнуванню пам’ятки. Та через півроку роботи зупинили у зв’язку з браком коштів. Нещодавно фонд знайшов спонсорів, які виділили необхідні кошти на укріплення стін старої споруди.

Дрогобицька синагога збудована 1865 року. Цей храм був найбільшим у Східній Галичині. Після Другої світової війни її закрили й перетворили на склад солі. Згодом тут розмістилася меблева крамниця.

На початку 1990-х рр. синагогу повернули місцевій єврейській громаді та невдовзі її двічі пограбували й підпалили. Протягом десяти років за її відновлення ніхто не брався. За попередніми підрахунками, на реставрацію синагоги необхідно було віднайти щонайменше півмільйона доларів.

Найбільшу галицьку синагогу свого часу малював видатний польський художник єврейського походження, однокласник Івана Франка Маврицій Готліб (1856-1879).

У коментарі для «Львівської газети», головний рабин Івано-Франківського регіону Моше-Лейба Колесник зазначив: «Основна затримка полягала в обіцяній спонсорській допомозі. Тут мали певні проблеми. Тепер кошти також незначні, але ж не може така велика справа стояти на місці. Далі зволікати нікуди.

Гроші надходять завдяки рабинові Шлоймо Віотгельму, який дуже багато зробив, аби зрушити з мертвої точки відновлення божниці в Дрогобичі. Звісно, з тим, що маємо нині, важко щось розпочинати, однак необхідно законсервувати будівлю, зробити дах, аби запобігти подальшій руйнації. А відтак, коли буде видно зроблене, можна буде просити спонсорів додати ще».

Джерело: РІСУ