Будинок театру опери та балету

Театр збудовано в 1935-1940 рр. за проектом архітектора Л.Котовського, який відібрано на основі закритого конкурсу. Будівлю розміщено на невеликій, добре впорядкованій площі, що прилягає до головної магістралі міста – вул. Артема, куди звернено його головний фасад. За умовами конкурсу слід було водночас вирішити розпланування площі. Саме тому вдалося правильно вибрати масштаб споруди, визначити транспортну схему й забезпечити зручні підходи для глядачів.

Театр розраховано на 1500 місць. У плані будинок являє собою прямокутник з невеликими виступами сходових кліток і сценічних карманів. Споруду розплановано за традиційною класичною схемою. Підковоподібний зал для глядачів і фойє розміщені на рівні 2-го поверху Відстань по осі від порталу сцени до задньої стіни амфітеатру – 30 м. У глядачевому залі розміщуються партер-амфітеатр, балкон і кілька лож. Незважаючи на те, що театр споруджувався для організації драматичних вистав, з самого початку він мав і оркестрову яму, розраховану на 65 музикантів. Згодом оркестрову яму розширили для розміщення 95 музикантів

Тип сцени – колосниково-глибинний з двома кар-манами. Ширина сцени – 28, глибина – 20 м; розмір порталу – 14:10 м. Сцену добре механізовано по горизонталі й по вертикалі.

Значну увагу приділено оздобленню інтер’єрів, особливо залу для глядачів, де по периметру на рівні верху балкону влаштовано колонаду, яка надає залові масштабності. Зал оздоблено декоративним тинь-ком у світлих біло-вохрисгих тонах, що вдало поєднуються з позолотою. В оздобленні колон і пілястр залу та фойє використано штучний мармур пастельних тонів. Інтер’єри відзначаються урочистістю та імпозантністю.

Головним акцентом фасаду є лоджія з п’ятипрогоновою аркадою, декорованою тричетвертними коринфськими колонами. В теплу пору року лоджія служить зручним фойє. Перший поверх будинку вирішено як масивний стилобат з п’ятьма входами. Бічні й тильний фасади мають дрібніше членування, але також витримані в класичних традиціях.

Матеріал стін театру – залізобетонний каркас, цегла і шлакоблоки. Глядачевий зал перекрито залізобетонними фермами. Рама порталу та конструкції балкону й амфітеатру – монолітні залізобетонні. Під час будівництва театру велику увагу приділено санітарно-технічному обладнанню (опалення, вентиляція, водопостачання й каналізація), яке й зараз працює бездоганно.

Театр у Донецьку – один з найдовершеніших в Україні архітектурних витворів передвоєнного часу.

С.К.Кілессо