2009 р. У Донецьку шедеври світового мистецтва опинились під загрозою затоплення

Олександр Савоченко, Світлана Федчун, Данило Богачов

Дата: 30.01.2009

Шедеври світового мистецтва під загрозою затоплення. Виставкові зали Донецького художнього музею за останні півтора місяця вже вп‘яте залило водою з пошкодженої системи опалення. Трубам у будівлі – вже понад півстоліття. А замінити їх урядники обіцяють лише влітку.

Шедеври Айвазовського, Шишкіна, Сурикова та багатьох знаних авторів щодня ризикують опинитися під водою з міської опалювальної системи. Востаннє працівникам Донецького музею довелося боротися з гарячим потоком. Він струменів з іржавої труби і прямував якраз до сховища з творами мистецтва.

Людмила Кулиненко, головний зберігач музею: “С тряпкой в руках вычерпывали воду, ловили, в ведра выливали. Все-все абсолютно работали. Не смотря на то, кто уборщица, где главный хранитель, кто научный сотрудник – мы все работали, все спасали. Потому, что там хранилище, а там более семи тысяч единиц хранения”.

Понад виставковими залами обласного художнього музею – чотири житлові поверхи. У їхніх стінах замуровані 15 стояків водопостачання та опалення. Вік труб – понад півстоліття. Тож протікають постійно. І спричинили у виставкових залах неприємний запах.

Надвисока вологість змусила працівників зняти всі картини у лекційній залі. Музейники збиралися розмістити тут експонати японського ужиткового мистецтва. Проте допоки приміщення повністю не просохне зробити цього не можуть.

Галина Чумак, директор Донецького обласного художнього музею: “У нас зараз порушена виставкова діяльність, тому що ми спасали свій лекційний зал. На жаль, там зараз висихає паркет, висихає лінолеум – ми ремонтуємо самотужки”.

Місцева влада обіцяє виділити гроші на заміну тепломереж лише влітку. Тутешні урядники сподіваються, що невдовзі меценати допоможуть музею з новою будівлею. Мовляв, проект уже існує, але тільки на папері.

Олександр Лук’янченко, донецький міський голова: “В городе Донецке должен быть построен новый художественный музей, но мы готовы и площадку предварительно отдали им. Там есть возможность и архитекторам пофантазировать и создать очень серьезное сооружение”.

Доки плани влади будуть втіленні в життя, музейні працівники готуються протистояти новим комунальним аваріям. Попередньо озброївшись відрами та ганчірками.

Джерело: СТБ