1967 р. Історія українського мистецтва

Дуже цікаві з іконографічного боку царські врата з Домажиру, завершені наскрізним декоративним різьбленням. У кожному з створюваних образів чимало зворушливої щирості, життєвої безпосередності. Один з євангелістів, наприклад, зосереджено струже гусяче перо. Іоанн охоплений творчим натхненням. Чудово передав художник трепет і здивування апостолів, що нагадують простих людей з народу, в двох сценках «Євхаристії», в той час дуже рідкісних. Тут немає уже того урочистого стилю, що був притаманний київським мозаїкам. Образи простіші, природніші в рухах, щиріші й безпосередніші у вияві емоцій. Знаменно, що художник розв’язує ці невеликі композиції просторово, в глибину, головним чином через відповідне розташування меблів та архітектурного стафажу. Обличчя темної карнації дуже виразні.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 266.