Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Церква св.Георгія 1801 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 60].

Дерев’яна церква св.Юрія 1800 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 105].

с. Лужок Долішній (Брониця).

Дрогобицький.

Церква св. Юрія. 1800.

Вперше згадується в документах 1507 р. До 1780 р. парафія була у руках василиян, які мали тут свій монастир. У 1759 р. отримала привілей від польського короля Августа. Існуюча церква збудована на місці давнішої у 1800 р. (шематизми подають 1801 чи 1802 pp.). Дерев’яна тризрубна, безверха, рівновисокі і рівноширокі зруби якої, оточені піддашшям, накриті спільним повним дахом з ліхтарем, вкритим банею, над навою. У 1890 р. в день Трьох Святителів посвячено новий іконостас, справлений коштом дяка і вчителя Федора Петрика.

«Русское слово» – Львів, 1890, № 8.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 162.