2009 р. Прометея розкували

Сергій Довгаль

Дата: 11.06.2009

Важко знайти населений пункт, де скульптура стала б настільки органічним його символом, як знаменитий «Прометей розкутий» у Дніпродзержинську. Встановлена ще у 1922 році, вона протрималася аж до 2000-го. І прижилася настільки, що дала другу назву Дніпродзержинську – «місто Прометея».

Історія створення пам’ятника надзвичайно цікава. У місті, яке до 1936 року називалося Кам’янське, відбувалися бурхливі революційні події. Вони й народили ідею створення пам’ятника, який став би символом непокори царату, прагнення до свободи і величі професії металурга. Втілив її в життя архітектор Олексій Сокол, учень Рєпіна та Сєрова, який тоді працював у Кам’янському на металургійному заводі.

Разом із Соколом за справу взявся ливарник Сергій Гречнєв. У країні ще вирувала громадянська війна, завод стояв. Отож якісного чавуну для Прометея не знайшлося. А той, з якого відлили пам’ятник, був, за термінологією металургів, брудним, з різними домішками. Вже готова скульптура ще два роки пролежала на заводі.

І тільки 7 листопада 1922-го пам’ятник було встановлено на Новобазарній площі над братською могилою більшовиків-кам’янчан. Під час Великої Вітчизняної війни скульптуру скинули з постаменту і відправили на переплавку як металобрухт. Однак завод у ті роки так і не запрацював. Тож скульптура дивом уціліла. А після війни Прометея повернули на старе місце, але вже «пораненого», – при падінні з постаменту чавун в одному місці тріснув, тож пошкодження довелося заварювати.

У 2000 році Дніпродзержинськ урочисто відзначав своє 250-річчя. Тоді ж чиновники звернули увагу й на пам’ятник Прометею. Спеціальна комісія визнала його аварійним. І старенького відвезли до Музею історії міста, де він пролежав цілих дев’ять років. Натомість на кардинально оновленій колишній Новобазарній площі з’явився другий Прометей.

Відтоді доля легендарної скульптури не залишала у спокої директора Музею історії міста Наталю Буланову. Справа зрушила з місця, коли за неї взявся відомий дніпродзержинський скульптор, заслужений художник України Гарнік Хачатрян. Цікаво, що для реставрації він використав сучасну технологію… ремонту автомобілів – відшкрябав чавунне «тіло» від іржі та бруду, а в деяких місцях майстерно приварив металеві деталі, виготовив новий факел замість загубленого колишнього, покрив поверхню Прометея захисним шаром та фарбою.

Оновлений раритет встановили біля Музею історії міста. Це тепер багато хто вважає символічною подією – мовляв, саме з цим Прометеєм Дніпродзержинськ пережив багато незгод, і саме він стане своєрідним янголом-охоронцем міста.

Джерело: “Україна молода”