1986 р. Паспортна інформація

Стоянка Дмитрівка

Пам’ятка археології

Пізній палеоліт

Херсонська обл., Каховський р-н, с. Дмитрівка, на північній околиці села.

Загальний опис:

Площа пам’ятки складає не менш 1000 м2. Культурний шар залягає на глибині 125-155 см, у товщі лесовидного суглинку.

Стратиграфія нашарувань: 0-90 – грунт, 91-160 і нижче – лесовидний суглинок.

Археологічний матеріал складається з мікровиробів (вістер і пластинок з притупленим краєм), вістер, проколок, скребків, різців, долотовидних знарядь, пластинок, відщепів, нуклеосів та відходів крем’яного виробництва.

Як сировина використовувався якісний сірий кремінь. Є остеологічний матеріал та вохра.

Стоянка періоду пізнього палеоліту. Знаходиться на правому березі степової балки Каштанак на відстані 5 км від її устя.

Пам’ятник відкритий А.І. Кубишевим у 1982 р. У 1984-85 р. обстежувався розвідниками М.П. Оленковського. У 1986 р. експедицією сектору охорони пам’ятників археології під керівництвом М.П. Оленковського.

На пам’ятнику проведені шурфовки (якими був виявлений культурний шар) та розкопки. Усього розкопано 59 м2 площі пам’ятника (розкоп – 54 м2, 3 шурфа – 5 м2).

Колекція археологічних знахідок зберігається у секторі охорони пам’ятників археології.

Основна бібліографія, архівні дані:

Кубышев А.И., Оленковский Н.П., Ларин В.В. Отчет о проведенных исследованиях памятников каменного века в степном левобережье Херсонской области в 1980-85 гг. / Науковий архів ІА АН УРСР.

Ілюстративні матеріали:

План стоянки.