2010 р. Ближчим часом в Україні з’явиться музей-садиба Миколи Костомарова

Дата: 19.04.2010

Парадоксом є те, що життя та діяльність визначного історика, літературознавця, громадського діяча та одного із засновників Кирило-Мефодіївського товариства Миколи Костомарова досі повноцінно не відтворена в жодному з музеїв країни. Про це заявив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, який сьогодні разом із народним депутатом Валерієм Дубілем у зв’язку зі 125-ою річницею від дня смерті М. Костомарова відвідав село Дідівці на Чернігівщині.

Тут за участі громадськості області та журналістів проходила акція “Микола Костомаров повертається на Чернігівщину”, яка продовжує роботу з відтворення музею-садиби визначного історика і літературознавця, повідомила УКРІНФОРМу прес-служба віце-спікера.

“Парадокс, що як в Україні, так і в Росії не знайшлося спеціального місця для відзначення громадського, наукового життя М. Костомарова”, – зазначив М. Томенко. Він зауважив, що попри те, що М. Костомаров працював і викладав у різних куточках України, село Дідівці можна назвати місцем, особливо милим його серцю.

“На цій землі він прожив найкращі роки свого життя, тут після довготривалої історії кохання та багаторічної розлуки він одружився з Аліною Крагельською”, – сказав заступник Голови ВРУ.

Перебуваючи у Дідівцях, М. Томенко взяв участь в презентації проекту церкви Преподобної Параскеви Сербської та церемонії встановлення й освячення пам’ятного Хреста на знак започаткування відтворення церкви. Окрім того, М. Томенко і В. Дубіль посадили на старому історичному місці біля центральної будівлі музею-садиби саджанець каштану, оглянули хід реставраційних робіт та взяли участь у толоці з благоустрою навколишньої території.

Заступник Голови ВР висловив задоволення ходом робіт з відродження музею-садиби. “Добре, що ми розпочали роботи ще у грудні, і сьогодні можна вже побачити певні результати”, – сказав він. Водночас М. Томенко заявив, що до процесу відновлення музейного комплексу не залучені бюджетні кошти. “Наша концепція громадська, розуміючи, що ситуація зараз не проста, ми вирішили все робити без залучення державних грошей. І я переконаний, що ми зможемо це зробити грошима політиків, бізнесменів та всіх небайдужих людей, які переймаються українською історією”, – підкреслив М. Томенко.

Говорячи про особистість М. Костомарова, віце-спікер сказав, що серед багатьох його творів і сьогодні залишається актуальною “Книга буття українського народу”, яка стала одним з основних документів Кирило-Мефодіївського товариства, через який і Тарас Шевченко, і Микола Костомаров, і Микола Гулак, й інші визначні діячі були відправлені у заслання.

“Цю книгу треба пропагувати, бо багато ідей, які там зафіксовані, актуальні і для нинішньої України”, – наголосив він. М. Томенко, зокрема процитував слова М. Костомарова з цієї праці: “Але було два лиха у Слов’ян: одне – незгода між собою, а друге те, що вони, як менші брати, усе переймали од старших, чи до діла, чи не до діла, не бачачи того, що у їх своє було краще, ніж братівське”.

Джерело: УКРІНФОРМ