Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Церква св.Трійці 1882 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 15].

Дерев’яна церква св.Трійці 1880 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 105].

с. Дережичі.

Дрогобицький.

Церква Пр. Трійці. 1880.

Вже у 1565 – 1566 роках в селі існувала парафіяльна церква. Перша, відома з джерел дерев’яна будівля згоріла у 80-х роках XVIII ст. На її місці громадським коштом виставили нову дерев’яну триверху (верхи восьмерикові) церкву. У 1880 р. збудована існуюча дерев’яна церква за тим же проектом, що й в с. Губичі і справлений новий іконостас, мальований на біло. В 1961 – 1989 рр. стояла зачиненою, пограбована.

Хрещата в плані, одноверха. Над навою здіймається восьмериковий верх, вкритий наметом, увінчаним ліхтарем з маківкою. Ще чотири ліхтарі встановлено на гребенях дахів рамен.

Поряд розташована двоярусна (верхній ярус з підсябиттям), квадратова в плані дерев’яна дзвіниця, вкрита пірамідальним наметом.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 34 – 35.