Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла 1907 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 59].

Дерев’яна церква св.Михаїла 1907 р., архітектор М.Голейко [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 105].

с. Далява

Дрогобицький.

Церква св. арх. Михайла. 1907.

Найдавніші відомості про церкву датуються 1589 р. Попередня одноверха дерев’яна будівля була збудована у 1770-х pp. У 1901 р. старанням о. Юліана Гумецького завершилося будівництво нової дерев’яної церкви за проектом і під наглядом Михайла Голейка. Деякі архівні документи датують її будівництво 1907 – 1908 рр. Ймовірно, що це та сама церква, хоч, можливо, церква збудована М. Голейком згоріла десь у 1906 – 1907 р. Існуюча будівля хрещата в плані, одноверха, завершена великою цибулястою банею з ковніром і ліхтарем з маківкою над навою та невеликими ліхтарями з маківками на двосхилих дахах бокових рамен. З 1960 по 1989 р. використовувалася на склад зерна.

Временник ставропігійского інститута. – Львів, 1903. – с. 209.

«Діло». – Львів, 1900, № 246.