Церква Почаївської богородиці

Розмір зображення: 800:673 піксел

Нижня Грабівниця. Церква ікони Почаївської божої матері, 1997 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 667.

Нижня Грабівниця

Церква ікони Почаївської божої матері. 1997. (УПЦ)

Церкву з цегли 24 м завдовжки та 8 м завширшки збудували за рік. Почали роботи 28 травня 1996, а 4 грудня того ж року зайшли до церкви. Повністю завершили всі роботи до вересня 1997 р. Базилічна споруда має три вежі, чим віддалено нагадує верхи лемківських церков, а найкращі лемківські дерев’яні церкви будували колись саме в околицях Чинадієва. Стіни мають великі аркові вікна та двоє дверей на західному та південному фасадах.

Біля церкви поставили одноярусну каркасну дерев’яну дзвіницю. Сім дзвонів придбано у Львові, Благовіст – у Дніпропетровську.

Організатором будівництва став священик о. Микола Реківчак. Інженерами та майстрами були місцеві люди. Найвідчутнішу грошову допомогу громаді надали Василь Моґіш з Розтоки Воловецького району, М. Турянчик та Ігор Ярчак. Сам священик обходив підприємства, вишукуючи кошти. У цей відповідальний час куратором був Михайло Шиголь.

Іконостас вирізьбив Анатолій Горнодь із Сускова. За спорудження церкви о. М. Реківчак удостоївся нагороди з рук єпископа Євфимія.

Біля церкви збудовано також невеликий монастирський корпус.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 667.