Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 800:678 піксел

Дерев’яна церква 1700 р., в 1931 р. перевезена із с.Глиненці в м.Кунчіце над Ондржейнікем (Чехія) [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 158].

Глинянець Мукачівський район

Церква св. арх. Михайла. XVII ст. (РКЦ)

Найдавніша згадка про малу дерев’яну церкву належить до 1733 р.

Церква є одним з небагатьох уцілілих шедеврів закарпатського лемківського будівництва. Має всі ознаки, характерні для лемківських церков у Закарпатті: широкий винос даху обходить, не перериваючись, усі три об’єми церкви; вежа “вміщується” в бабинець (лемківські церкви в Польщі найчастіше “вміщують” бабинець під широке оснування вежі); довкола бабинця і нави йде вишукана галерея на різьблених стовпчиках.

У 1929 р. в селі збудували муровану церкву, і дерев’яна красуня, що стояла на високому пагорбі, де нині цвинтар, виявилася непотрібною. На той час церква втратила оригінальне завершення башти і мала спрощене бляшане завершення.

У 1931 році стараннями д-ра Шебели церкву перенесено в Чехословаччину в моравське містечко Кунчіце-под-Ондржейнікем і таким чином врятовано.

Заплатив за споруду директор вугільних шахт у Вітковицях. Розібрану церкву перевезли на станцію в Кольчині і завантажили на поїзд. Після перенесення було відновлено барокове завершення башти.

25 серпня 1931 р. єпископ Ставєл з Оломоуца посвятив церкву, і вона діє як римо-католицький костел, присвячений св. Прокопію і св. Варварі, патронам гірників. Пам’ятка ідеально відреставрована. Повністю збережено інтер’єр і старий іконостас, а довколишній ландшафт чимось нагадує Закарпаття.