Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 614:800 піксел

Глинянець. Церква Різдва пр. богородиці, 1929 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 216.

Глинянець Мукачівський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1929 (УПЦ)

Найдавніша згадка про малу дерев’яну церкву належить до 1733 р.

Муровану церкву в Глинянці спорудили з 1923 по 1928 роки на новому місці в центрі села. Як згадує колишній церківник Іван Йовбак (1915 р. н.), план церкви зробив Білас.

Гроші на будівництво зібрали вірники, а частину коштів виручили, продавши близько 2 га церковної землі. На 28 квітня 1927 р. витрати на будівельні роботи та матеріали склали майже 178 тисяч чеських корон.

Очевидно, починалося зведення церкви за священика о. Антона Пайкошія, а продовжувалося за о. І. Мустяновича. Куратором був Юрій Плоскина. Старі дзвони забрали в Першу світову війну.

У 1922 р. купили новий великий дзвін. Іконостас зробив на початку 1930-х років різьбяр Ілля Винар з Підгорян. Оцінку іконостасу та іконам дав 6 листопада 1933 р. інженер Е. Еґреші. Теперішній іконостас роботи Скиби з Чинадієва встановлено в 1996 р. Ікони малювали художники з навколишніх сіл. Настінне малювання виконано в 1994 р.