2002 р. Стисло про „Чигирин”

Галина Мартинова

Прадавня Чигиринська земля має багату історію. Визвольна війна (XVII ст.), коли Чигирин був центром українського державотворення, гетьманською столицею, Коліївщина (XVIII ст.), Холодноярська республіка (XX ст.) – це тільки три її найяскравіші сторінки. З краєм пов’язані імена Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка, Максима Залізняка, Тараса Шевченка… Відомими осередками духовного життя були церкви й монастирі в Чигирині, Суботові, Медведівці. Славилася ця земля самобутньою народною культурою.

Велика, загальноукраїнського значення, історична й культурна спадщина Чигиринщини поступово втрачалася. Особливо болюче на ній відбилося знищення за комуністичної влади кількох першорядних пам’яток, таких як Миколаївський собор Медведівського монастиря. Збереженню решти не приділялося належної уваги. І лише на хвилі піднесення національного руху, під тиском громадськості розпочалося вирішення задавненої проблеми. 7 березня 1989 року Рада Міністрів УРСР ухвалив постанову „Про оголошення комплексу пам’яток історії, культури та природи м.Чигирина, с.Суботова і урочища Холодний Яр у Черкаській області Державним історико-культурним заповідником”.

Проте фінансуватися заклад став тільки в 1990-х роках – після здобуття Україною незалежності, у зв’язку з підготовкою до відзначення 400-річчя від дня народження Богдана Хмельницького. Тоді проведено археологічні дослідження Нижнього міста й Замкової гори, відтворено комплекс будинків повітової управи кінця XIX століття („Присутствених місць”), у яких розмістилися музей Б.Хмельницького й службові приміщення заповідника, відбудовано каплицю Св.Покрови.

1995 року Указом Президента України Чигиринському державному заповіднику надано статус національного.

Згідно з генеральним планом розвитку, Національний історико-культурний заповідник „Чигирин” займає площу 1148 га. На його території охороняються 10 пам’яток археології, 10 – історії, 3 – архітектури, 4 – природи. Серед унікальних – одне з найбільших в Україні городищ скіфського часу в Холодному Ярі (VII – V ст. до н.е.), пам’ятки, внесені до Державного реєстру національного культурного надбання – Іллінська церква в Суботові й Троїцька церква Мотронинського монастиря, а також 1000-літній дуб на хуторі Буда, званий у народі Залізняковим.

У складі НІКЗ „Чигирин” діють 5 музеїв: у Чигирині – археологічний і Б.Хмельницького, Суботові – історичний, Медведівці – краєзнавчий, Стецівці – етнографічний. На 2002 рік у фондах заповідника налічувалося до 20 тисяч одиниць зберігання.

Структурно заповідник поділяється на 9 відділів, загальна кількість працівників – 88, з них 36 – науковці. Вони розробляють теми з історії, археології, етнографії Чигиринщини. Певним підсумком їхньої роботи стала науково-практична конференція „Історичний феномен Чигиринського краю”, проведена 3-4 жовтня 2001 року.

Останніми роками завдяки фінансовій підтримці Міністерства культури і мистецтв України закінчено реставрацію Іллінської церкви в Суботові, у Чигирині будується готель, реконструюється археологічний музей, реставровано млин у Стецівці (перший у майбутньому музеї млинарства), завершується проектування туристично-етнографічного комплексу в цьому ж селі. Важливим напрямом роботи є влаштування постійної експозиції перших зал Музею Б.Хмельницького.

У проекті – відтворення фортеці й резиденції Б.Хмельницького в Чигирині, в’їзної вежі на замчищі в Суботові, відкриття Музею дитини на основі етнографічної спадщини Марка Грушевського, музеєфікація археологічних пам’яток скіфської доби на Мотронинському городищі, створення етнографічно-туристичного комплексу в Стецівці.

Перелік пам’яток на території Національного історико-культурного заповідника „Чигирин’

м.Чигирин

1. Замкова гора Б.Хмельницького – державний парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення м.Чигирин № 26 Пп Рішення ОВК № 177 від 19.03.1976

2. Монумент на ознаменування боротьби українського народу під проводом Б .Хмельницького 13 жовтня 1967 р. Поновлений 1973 р. Замкова гора № 1574 Рішення ОВК № 177 від 19.03.1976

3. Сходи з підпірною стіною 1913 р. Замкова гора № 618

4. Фортеця (бастіон Дорошенка) XVI-XVII ст. Замкова гора № 619

5. Пам’ятний знак на честь героїв битв з польсько-шляхетськими й турецькими загарбниками (1596-1597, 1677-1678 рр.) 1912 р. Замкова гора № 4538 Рішення ОВК № 177 від 19.03.1976 [хто і з якими загарбниками бився в Чигирині в 1597 р. ?]

6. Братська могила воїнів, які загинули при визволенні міста Чигирина в 1943 р. 1957 р. Замкова гора № 1535 Рішення ОВК № 177 від 19.03.1976

7. Пам’ятний знак на місці, де, можливо, була резиденція Б.Хмельницького в 1648-1654 рр. 1954 р. Підніжжя Замкової гори № 1558 Рішення ОВК № 177 від 19.03.1976

8. Пам’ятний знак на честь перебування Т.Г.Шевченка в Чигирині в 1843 і 1845 рр. Поновлений 1992 р. Підніжжя Замкової гори № 1559 Рішення ОВК № 177 від 19.03.1976

9. Пам’ятний знак „Кобзар” 1954 р. Підніжжя Замкової гори № 1559 Рішення ОВК № 177 від 19.03.1976

10. Братська могила козаків і мирних жителів міста (каплиця) 1995 р. Біля Музею Б.Хмельницького № 4319 Розпорядження ОДА № 129 від 12.03.1996

11. Територія пізньосередньовічного Чигирина – Верхнє і Нижнє місто XVI-XVIII ст. Замкова гора й прилегла територія центру міста № 4254 Розпорядження ОДА № 129 від 12.03.1996

12. Підземна споруда XVII ст. Північно-західна частина Замкової гори № 4255 Розпорядження ОДА № 129 від 12.03.1996

13. Місце переправи через Тясмин XVII ст. Західна частина міста Рішення Чигиринської райради № 8-4 від 6.10.1999

14. Приміщення Археологічного музею Середнього Подніпров’я Кін. XIX – поч. XX ст. вул.Першо травнева, 30

с.Суботів

1. Церква Святого Іллі з дзвіницею 1653- 1656 рр., 1870-ті рр. При в’їзді в село № 2152 Постанова РМ УРСР № 711 від 21.07.1961

2, Кам’яні хрести Кін. XVIII ст. Біля церкви Св.Іллі Рішення Чигиринської райради № 8-4 від 6.10.1999

3. Дві садиби XIX ст. Замчище, на схід від церкви Св.Іллі № 1557 Рішення ОВК № 177 від 19.03.1976

4. Городище багатошарове II тис. до н.е. – XVII ст. н.е. Замчище, XVII ст. н.е. № 4282 Розпорядження ОДА № 129 від 12.03.1996

5. Три криниці – державна пам’ятка при роди (гідрологічна) місцевого значення XVII ст. Південно-західна околиця села № 126 Пг Рішення ОВК № 367 від 27.06.1972

6. Чорноліське городище VIII-VII ст. до н.е. Західна частина села № 1505 Постанова РМ УРСР № 711 від 21.07.1965

с.Стецівка

1. Поселення черняхівської культури II-VII ст. На південно-східній околиці села № 1502 Постанова РМ УРСР № 711 від 21.07.1965

2. Старий вітряк Поч. XX ст. На схід від центру села

Філіал „Холодний Яр”

1. Холодний Яр – комплексна державна пам’ятка природи республіканського значення Кам’янське ЛГЗ, Креселецьке лісництво № 5Пк Розпорядження РМ УРСР № 1085-р від 1.01.1968

2. Мотронинське городище скіфського часу VII-V ст. до н.е. Холодний Яр № 1504 Постанова РМ УРСР № 711 від 21.07.1965

3. Церква Святої Трійці Мотронинського Свято-Троїцького монастиря 1804 р. с.Мельники, Мотронинське городище № 1729/1

4. Кам’яна стела на честь перебування Т.Г.Шевченка в Холодному Ярі (1843, 1845, 1847 рр.) 1970-ті рр. с.Мельники, біля Мотронинського монастиря

5. Пам’ятник партизанам Холодного Яру (1941-1945 рр.) 1978 р. Холодний Яр, квартал 30 № 2147 Рішення ОВК № 544 від 28.09.1973

6. Пам’ятний знак на місці збору гайдамаків у період Коліївщини – „Склик” (1768 р.) 1968 р. Поновлений 1993 р. Холодний Яр, квартал 38 № 1568 Рішення ОВК № 177 від 19.03.1976

7. Дуб Максима Залізняка – державна ботанічна пам’ятка природи місцевого значення ІХ-Х ст. х.Буда № 123 Пб Рішення ОВК № 367 від 27.06.1972

S. Дуб „Внук” – державна ботанічна пам’ятка природи місцевого значення XV-XVI ст. х.Буда № 124 Пб Рішення ОВК № 367 від 27.06.1972

9. Братська могила мирних жителів, розстріляних німецькими окупантами в роки Великої Вітчизняної війни (червень 1943 р.) 1966 р. х.Буда № 1515 Рішення ОВК № 544 від 28.09.1973

10. Отаманський парк – державне заповідне урочище Кам’янський ЛГЗ, Креселецьке лісництво № 20 Зу, № 123 Пб Рішення ОВК № 367 від 27.06.1972

11. Пам’ятник Максимові Залізняку 1993 р. с.Медведівка, центр села № 4320 Розпорядження ОДА № 129 від 12.03.1996

12. Група поселень (9) епохи бронзи, середньовічне монастирище й монастирська дамба (Медведівський Миколаївський монастир) с.Трушівці № 4288 Розпорядження ОДА № 129 від 12.03.1996

Скорочення: ЛГЗ – лісове господарство із заготівлі деревини; ОВК – обласний виконавчий комітет; ОДА – обласна державна адміністрація; РМ – Рада Міністрів; х. – хутір.

Джерело: Пам’ятки України, 2002 р., № 2, с. 14 – 17.