2005 р. Церкви Холмської єпархії

Розмір зображення: 800:668 піксел

Загальний вигляд з позиції С3. Фото автора, червень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 455.

Вперше згадується у документах 1533 р. 1 У 1767 р. відновлена існуюча тоді дерев’яна будівля. 2 У акті візитації 1775 р. про церкву сказано, що “дерев’яна, стара, з малою маківкою”. 3 У 1844-1848 р. коштом дідича Людвика Раковського розпочато, 4 а у 1867 р. коштом уряду завершено спорудження нової мурованої греко-католицької церкви. 5 З 1875 р. – православна. Зачинена після першої світової війни, а у 1919 р. перетворена на костел, з 1922 р. – парафіяльний. 6 Відновлювалась у 1918 р. Під час другої світової війни в церкві діяла відновлена православна парафія. 7 З 1945 р. знову костел Преображення Господнього8. У 1953 р. побудовано дзвіницю. 9

Розташована на високому пагорбі на околиці села. Тридільна, мурована з цегли, тинькована, орієнтована споруда зі слабо вираженими рисами класицизму. Складається з прямокутного вівтаря з двома захристіями зі сходу, ширшої квадратової нави посередині та чотирибічного, рівноши-рокого вівтарю бабинця. Всі об’єми рівнови-сокі. В місці сходження гребенів чотирьох двосхилих причілкових дахів, над навою, встановлена ажурна сиґнатурка, завершена високим стіжковим наметом. Тиньковані стіни увінчані профільованим ґзимсом. На східній стіні вівтаря – аркова ніша. Західний портал замкнений подвійною аркадою, обрамований півколонами і завершений причілком з ґзимсом. В наві псевдокуполь-не склепіння, виділене профільованим ґзимсом, у вівтарі та бабинці – стелі. Хори, розташовані над бабинцем, відкриті в наву аркадою.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 227.

2. KZSzP. Z. 17. Powiat Tomaszowski. – Warszawa, 1982. – S. 17.