1974 р. Паспортна інформація

Садиба Г.С. Сковороди

Пам’ятка історії

Полтавська обл., Чорнухінський р-н, с. Чорнухи, вул. Леніна, 47 (за даними 1975 р.).

Загальний опис:

На території пам’ятки за проектом київських архітекторів Тертичного В.М. та Чернова Ю.О. збудовані: хата, клуня, комора. Хата дерев’яна потинькована глиною, на фундаменті, під очеретяною крівлею. Містить: сіни, житлову і малу кімнати.

Зовнішні обміри: 7,50×5,70 м.

Зліва перед хатою знаходиться колодязь. Садиба обнесена плетеним тином. Загальна площа 0,2 га. Перед входом – пам’ятник Г.С. Сковороді.

Меморіальний комплекс споруджено в зв’язку з 250-річчям з дня народження Г.С. Сковороди.

Сковорода Григорій Савич – видатний український філософ та поет. Народився в сім’ї малоземельного козака в с. Чорнухи 3.12.1722 р., помер 9.11.1794 р.

Освіту здобував спочатку у місцевій початковій школі, потім – у Києво-Могилянській академії. Переслідуваний владою, Г.С. Сковорода з 1769 р. з 1769 р. мандрував, проповідуючи свої філософські погляди серед народу. Написав ряд філософських творів, опублікованих після смерті.

До 250-ліття Сковороди відбудовано садибу з комплексом всіх будівель за проектами архітекторів В.М. Тертичного та Ю.О. Чернова.

Взято під охорону згідно рішення виконкому обласної Ради депутатів трудящих № 301 від 18.07.1975 р.

Охоронний № : 1320.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: регулюються рішенням виконкому Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 301 від 8.07.1975 р. (див. генплан розташування пам’ятника).

УРЕС.- Т. 3.- К., 1968.- С. 291

Історія міст і сіл УРСР. Полтавська область.- К: УРЕ., 1967.- С. 933.