Пам’ятник Г.С. Сковороді

Пам’ятка історії

Розміщення:

Полтавська обл., Чорнухінський р-н, Чорнухинська селищна Рада народних депутатів, смт. Чорнухи, садиба Г.С. Сковороди (за даними 1975 р.).

Загальний опис:

Пам’ятник має форму колони. Розміри: загальна висота – 4,67 м, висота постаменту – 3,22, ширина постаменту – 0,76, довжина постаменту – 0,6 м.

Посередині постаменту поясок із кованої міді, ширина якого 0,3 м. На пояску слова: “Григорій Сковорода”. Від пояска до бюста – 1,5 м, від пояска до землі – 1,42 м. Бюст має розміри: 1,45×1,2×0,82 м.

Поряд з пам’ятником встановлена на залізних ніжках мармурова плита для покладення квітів. Висота ніжок 0,15 м. Розмір плити: 1,4×0,85×0,09.

Григорій Савич Сковорода – філософ, демократ-просвітник і письменник. Видатний педагог свого часу.

Народився 3 грудня 1722 р. в с. Чорнухи Лохвицького повіту на Полтавщині в сім’ї малоземельного селянина-козака. Освіту здобув в Києво-Могилянській Академії.

В 1750-1753 р. мандрував. Пройшов всю Україну, Угорщину, Австрію, Німеччину, Румунію.

Після повернення на Україну Г.С. Сковорода викладав поетику в Переяславському та Харківському колегіумах. Але за “вільнодумство” його звільняють з посади викладача.

З 1769 р. мандрує по Росії Побував в Москві, Орлі і інших містах, проповідуючи свої філософські думки серед народу.

250-річчя від дня народження філософа за рішенням міжнародної організації ЮНЕСКО відзначалося у 126 країнах світу. На честь цього ювілею харківський скульптор М.Г. Коган виготовив бронзовий бюст Г.С. Сковороди, який встановлено на мармуровому постаменті.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Полтавської обласної Ради народних депутатів № 247 від 23.04.1982 р.

Охоронний № : 1320.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: регулюються рішенням Чорнухинського райвиконкому № 19 від 31.01.1976 р. (див. генплан розташування пам’ятника).

Основна бібліографія, архівні дані:

Григорій Сковорода, 250. Матеріали по відзначенню 250-річчя від дня народження.- Академія наук Української РСР.- К: “Наукова Думка”, 1975.

Схематичний генплан пам’ятника.

Фото пам’ятника (профіль).