Примітки

1. Першу спробу огляду найважливіших етапів розвитку мистецької культури українського Перемишля див.: Александрович В. Українське малярство у Перемишлі XIII – початку XVII ст.: головні проблеми історії // Перемишль і Перемиська земля протягом віків: Збірник наукових праць і матеріалів Міжнародної наукової конференції, організованої Науковим товариством імені Т.Шевченка в Польщі 24-25 червня 1996 року у Перемишлі / Під ред. С.Заброварного. – Перемишль; Львів, 1996. – С.38-52.

2. Здається, чи не вперше в новітній українській літературі в контексті проблеми регіонів розвитку української малярської традиції у зв’язку з Володимирсько-Берестейською єпархією тема Берестейщини прозвучала в нашій статті: Александрович В. Регіони розвитку української малярської традиції у XVI столітті // Вісник Львівського університету: Серія історична. – Львів, 1998. – Вип.ЗЗ. – С.44.

3. Літопис Руський: За Іпатським списком / Переклав Л. Махновець. – К„ 1989. – С.448.

4. На ролі середини – другої половини XIII століття в цьому процесі вперше наголошено в роботі: Александрович В. Дорогобузька ікона Богородиці Одигітрії і малярська культура княжої України другої половини XIII – початку XIV ст. // Він же. Українське малярство XIII-XIV ст. – Львів, 1995. – (Студії з історії українського мистецтва; Т.1). – С.69.

5. Інв. Ne 1-2149. У 1984 році внаслідок пограбування музейного фондосховища ікона зникла й доля її залишається невідомою. Висловлюю подяку головному охоронцеві фондів музею п. Дануті Посацькій за консультації стосовно черської ікони.

6. Biskupski R. Ikony w zbiorach polskich. -Warszawa, 1991 (з бібліографією).

7. Biskupski R. Ikonen uit Polen: Oekraiense ikonen uit de verzameling van het Muzeum Historyczne te Sanok. 30 no-vember 1991 t/m 1 maart 1992 / Muzeum voor Religieuze Kunst Uden. – Uden, 1991. – №16 (з бібліографією).

8. Про цей ансамбль як один з найприкметніших у релігійній мистецькій культурі українських земель див.: Александрович В. Релігійна мистецька культура України XVII століття: нова релігійна ситуація, нове мистецтво // Берестейська унія і українська культура XVII століття: Матеріали Третіх „Берестейських читань”. -Львів-Київ-Харків, 20-23 червня 1994 року. – Львів, 1996. – С.133; Він же. Українське малярство… – С.44.

9. Репродукована у вид.: Логвин Г., Міляєва Л., Свєнціцька В. Український середньовічний живопис. – К, 1976. – Іл. XLI.