2005 р. Церкви Холмської єпархії

Розмір зображення: 800:578 піксел

Вигляд з позиції А3. Фото автора, вересень 1997 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 450.

Церква Богоявління

Вперше священик місцевої церкви Волос згадується у документах 1430 р. 1 Церква відзначена в люстрації дібр королівщини 1564 р., де зазначено, що місцевий піп дає 2 zł. податку. 2 В актовій книзі Холмського гродського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р., згадується і місцева церква. 3 1633 р. місцевим парохом був о. Григорій. 4 У 1771 р. в селі існувала дерев’яна церква невідомого року будови. 5

У 1870-1872 рр. 6 на її місці зведено новий мурований греко-католицький храм, з 1875 р. – православний. Зачинена після першої світової війни. Православна парафія відновлена під час німецької окупації. 7 З 1945 р. – костел св. Івана Хрестителя. 8

Розташована в центрі села недалеко від головної дороги. Оточена старими густими деревами – ясенами, липами, березами. Навпроти церкви – сільський цвинтар. Мурована, хрещата в плані споруда. До центральної вищої і ширшої квадратової в плані нави прилягають вужчі прямокутні рамена – зі сходу вівтар, з півночі і півдня – бічні рамена, а з заходу – бабинець з присінком, що його попереджує. Нава вкрита чотирибічним пірамідальним дахом, увінчаним великим сліпим дерев’яним восьмериком, вкритим високим восьмибічним наметом. Вінчає намет сліпий ліхтар з цибулястою маківкою. Всі рамена вкриті двосхилими дахами. Над присінком здіймається ярус четверикової вежі-дзвіниці зі зрізаними гранями, вкритий наметом, аналогічним до намету нави. Тиньковані стіни церкви прикрашені класицистичними пілястрами, обрамуваннями півциркульно завершених вікон та ґзимсами. Вежі нави і присінку декоровані в стилі російської архітектури закомарами, та іншими елементами. Вхід в західній стіні присінку підкреслений порталом з двох масивних колон, що тримають трикутний портик.

1. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна, 1899. Т. 1.

3. Жерела до історії України-Руси. – Львів, 1900. – Т. З. – С. 101.

4. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуш 152а.

5. KZSzP. Z. 6. Powiat Hrubieszowski. – Warszawa, 1964. – S. 4.

6. Gawarecki H., Marszałek J., Szczepanik Т., Wójcikowski W. Lubelszczyzna. – Warszawa, 1979. – S. 187.

7. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм 1941.

8. KZSzP. Z. 6. Powiat Hrubieszowski. – Warszawa, 1964. – S. 4; Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Zamojske 48. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1991. – S. 30.