2009 р. Нацбанк відреставрує архітектурну пам’ятку у Чернівцях

На фото Станіслава Заярського – будівля Чернівецького відділення нацбанку України

Дата: 09.02.2009

Реставрацію історичної банківської будівлі, що на розі Центральної площі та вулиці О.Кобилянської у Чернівцях, розпочало власним коштом регіональне відділення Національного банку. Приміщення останній раз ремонтували за часів Румунії, а фасад оновлювали у 1990-х роках. Про це ЗІК повідомив начальник управління НБУ у Чернівецькій області Богдан Ковч.

Комплекс із двох будинків, де нині розміщено регіональне відділення НБУ, був зведений у Чернівцях у 1875 році. За часів Австро-Угорської імперії тут розміщувалася кав’ярня «Габсбург», а у румунський період – Центральний банк Румунії.

Проектом реставрації будівлі передбачено зберегти румунські інтер’єри, фасад, ліпнину та внутрішній декор. Водночас буде зміцнено фундамент, замінено міжповерхові перекриття, інженерні мережі, облаштовано сучасне сховище та системи захисту. Роботи триватимуть 36 місяців, виконуватимуть їх підрядники , які мають ліцензію на реставраційну діяльність.

Начальник управління НБУ у Чернівецькій області Богдан Ковч відмовився назвати кошторисну вартість реставраційно-ремонтних робіт, зауваживши, що нікому від того легше не буде, якщо «понаписують, що Нацбанк витратив на ремонт 50 мільйонів гривень».

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»