Оправа євангелія, кін. 17 ст.

У Чернігівському державному історичному музеї зберігається п’ять анонімних срібних оправ, датованих другою половиною XVII ст., які мають оригінальне вирішення. За розмірами вони невеликі й майже однакові. За композицією та характером прикрас дуже близькі між собою, проте кожна з них має і свої, особливі риси.

До цієї групи пам’яток належить, зокрема, срібна оправа євангелія львівського друку 1690 р. (ЧДІМ, № 187). На чільній дошці оправи середник накладний, має ромбовидну форму з хвилястими краями. Така форма добре компонується з трикутними наріжниками. В центрі середника викарбувано розп’яття з двома пристоячими, обрамовує його виноградний вінок. Постаті євангелістів на наріжниках карбовані в традиційній сидячій позі. Зроблені досить грубо, схематично. Між верхніми наріжниками викарбувана погрудна постать бога-отця з «святим духом» в образі голуба на грудях. Між нижніми наріжниками зображена Оранта. Бордюр обрамлено рослинним вінком з плодами винограду. Такий же вінок обрамовує наріжники і з внутрішнього боку. Простір між головними клеймами заповнений рослинним орнаментом у вигляді виткого стебла трави з листям і бутонами квітів. На спідній дошці інша композиція. На середнику, що має форму видовженого овала, викарбувані стоячі постаті апостолів Петра й Павла.

Навколо середника розміщено вісім круглих медальйонів, на яких зображені релігійні сцени. Всі медальйони й бордюри оправи, а також пуклі взяті у вінкові обрамлення і зв’язані між собою широкою стрічкою. Корінець трактовано в образі древа Ієсея, в завитках якого зображено п’ять погрудних постатей святих праотців з коронами на головах та жезлами. Краї корінця обведено вінком з плодів винограду, обвитим стрічкою. В цілому оправа справляє непогане враження, але вона переобтяжена декором.

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 82 – 84.