Оправа євангелія

Оправа євангелія

Розмір зображення: 800:537 піксел

Дещо в іншому дусі трактована оправа на євангелії московського друку 1809 р. (ЧДІМ, № 203). З усього видно, що оправа надіта на цю книгу зовсім випадково, адже зроблена вона набагато раніше. Про це говорить і її розмір, який ніяк не пасує до книги, він значно більший за обріз євангелія; в цьому переконує також стиль самої оправи, який був характерним для кінця XVII ст. Вся оправа зроблена з металу, навіть дошки, замість оксамиту, обтягнуті суцільними бляхами з низькопробного срібла. На чільній стороні великий накладний середник у формі овального медальйона з хвилястими краями, обведеними профільованим поясом. Навколо середника, як і в попередніх оправах, викарбувано виноградний вінок. В центрі середника – «Успіння богородиці». Людські постаті зображено невиразно, примітивно. Наріжники теж накладні, трохи підняті. їх форма така ж, як і в попередніх книгах. Між верхніми наріжниками викарбувано Оранту, між нижніми – сидячу постать св. Миколи. Простір між клеймами заповнено трав’яним орнаментом у вигляді витких пагінців з бутонами стилізованих квітів. На спідній дошці у великому овальному середнику з дубовим вінком високим рельєфом викарбувано різдво Христове, обабіч у видовжених овальних вінках зображені ангели на повний зріст. Зверху в медальйоні, оорамленому дубовим вінком, погруддя грізного бога-отця в хмарах. Внизу, під середником, в такому ж медальйоні, сидяча постать Андрія Юродивого з хрестом у руках. По кутах – високі сферичні пуклі з карбованим орнаментом у вигляді квітки з розкритими пелюстками. Корінець поділено на п’ять квадратних рамок в дубовому вінку. В крайніх і середніх рамках зображені шестикрилі серафими, а в двох проміжних – грона соковитих плодів – овочів і фруктів. Ця оправа відрізняється від попередніх чіткішою композицією і більш досконалим виконанням деталей. (с. 85 – 86)

Срібна оправа євангелія, карбована. XVII ст. Чернігівський державний історичний музей, № 203

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 88.