2008 р. Пам’ятник Леніну й Сталіну стоїть у психіатричній лікарні

Ірина Пустиннікова

Дата: 01.06.2008

Цей пам’ятник стоїть у селі Череш Сторожинецького району Чернівецької області. Його перевезли сюди з обласного центру після розвінчання культу особи Сталіна.

”Я не підозрював, що вони ще стоять!” – каже львівський бізнесмен Ігор. Він у справах часто буває у Хмельницькій області. Здивований, що в подільських селах стоять пам’ятники Леніну. За Збручем, на захід від Хмельниччини, такого не побачиш.

У Череші Сторожинецького району Чернівецької області є пам’ятник Сталіну і Леніну. Село розташоване біля підніжжя Буковинських Карпат на кордоні з Румунією. Там живе понад тисячу людей. Від зупинки крокуємо через міст над річкою Малий Серет. Пройшовши кілометр, упираємося в білий паркан. За ним – двоповерховий корпус радянської епохи, що зрісся зі старим панським маєтком романтичного стилю. На будівлі чотири кутові башти, великі вікна, декоративна ліпнина.

Ворота зачинені. Йдемо до кінця паркану – там прохідна без охоронців. У колишньому маєтку тепер геріатричний заклад для психоневрологічно хворих. Літні чоловіки в поношених піджаках і черевиках лежать на газонах. Дехто сидить на лавках. На подвір’ї монумент: Ілліч присів і дивиться на Сталіна. Той стоїть поруч із листком паперу в руці, згорнутим у трубочку.

1945 року в центральному міському парку (нині ім. Шевченка) Чернівців установили скульптурну групу ”Ленін і Сталін” роботи Олександра Топчієва. Після ХХ з’їзду КПРС розвінчали культ особи Сталіна. І монумент із обласного центру відправили до Череша.

У Сторожинецькій райраді до пам’ятника ставляться як до гіпсового оленя, що стоїть неподалік. Кажуть: така собі скульптурка. Квітів до статуй не покладають. Аби знести монумент, потрібні кошти. Їх немає.

У райцентрі Корець на Рівненщині до гіпсового тулуба Ілліча приєднали голову Тараса Шевченка. Кобзар стоїть в одязі, що стане популярним за півстоліття по його смерті. А в Оринині Кам’янець-Подільського району Хмельниччини 2006-го невідомі місцевому Леніну відпиляли голову. Без неї пам’ятник простояв рік. Монумент викликав ажіотаж у туристів, які їхали до Кам’янця-Подільського. Потім залишки скульптури демонтували.

Джерело: “Газета по-українськи”