Церква Покрови

Церква Покрови

Фото 28 серпня 2016 р. з сайту

Черемхів. Дерев’яна церква: орієнтація вівтаря 78°, на околиці села біля цвинтаря, дерев’яна дзвіниця – С1, головний вхід – А1. Спостереження М.І.Жарких, 23 липня 1994 р.

Довідка на сайті

Андрій Сенько (5.12.2009 р.)

Дерев’яну церкву у Черемхові звели у 1870 році. Належить греко-католицькій громаді села.

Стоїть у південній частині села, на схилі, недалеко цвинтаря. Орієнтована вівтарем на північний-схід, в сторону вхідної брами. Тризрубна одноверха будівля у центрі якої квадратова нава з прилягаючим вужчим вівтарем зі сходу і також вужчим бабинцем з заходу.

При північній стіні вівтаря прибудована ризниця. Церкву опоясує піддашшя на випустах вінців зрубів.

Стіни підопасання збереглися з відкритих брусів зрубу, надопасання оббили бляхою. До речі рідкісний випадок на Жидачівщині, бо майже всі церкви оббиті деревом. Біля церкви розташована дерев`яна одноярусна квадратова в плані дзвіниця, накрита наметовим дахом.