Українці в Ченстохові

Іван Парнікоза

Ченстохова пов'язана з Україною з давніх часів. Саме з Белза за переказом походить образ Матері Божої Ченстоховської – "Чорна Мадонна".

Під час російської окупації цієї частини Польщі в місті було зведено церкву св. Кирила та Мефодія 1872 р. (збереглася як костел).

В місті на цвинтарі на Кулях наявні українські поховання.

Під час Другої світової війни тут розташовувався табір для радянських військовополонених – Сталаг 367. Він складався з двох частин: Nordkaserne (Koszary Zawady) та Warthelager (). Одним з відомих в'язнів тут був сержант Віктор Мирошниченко – українець – Герой Радянського Союзу. На цвинтарі на Кулях наявне також .

В 1988 р. в Ченстохові на валах Ясної гори пройшло урочисте святкування 1000-ліття хрещення Русі. Ю. Новосільський спроектував для цього польовий вівтар, який не був реалізований. Проте в вівтарі було використано ікони з ікноностасу цього майстра зробленого для церкви в Венгожеві (іконостас не прийняли вірні). У музеї Ченстохови на сталій виставі «Мистецтво ХІХ-ХХ ст.» за адресою експонуються дві роботи Юрія Новосільського: «Ранковий тулет», 1970 та «Інтер’єр з пейзажем», 1958 р.

У Ченстохові проживає дружина українського літератора та дисидента Степана Павлища – Лора Павлище.

У місті діє православна церква Ікони Матері Божої Ченстоховської по .

В 2017 р. у місті легально працювало 5,7 тис. українців.

В вібдувається греко-католицьке богосліжіння в утвореному тут душпастерстві. В 2017 р. утворено також греко-католицькі душпастерства в Кельцях, Бидгощі, Пщині, Каліші, Забжу та Радомі.

У , співвласниками є українці, а частину працівників також становлять українці.

З 2022 р. на Ясній горі відбуваються також служби українською мовою.