Церква св.Кузьми і Дем’яна

Церква св.Кузьми і Дем’яна 1867 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 7].

Дерев’яна церква св.Кузьми і Дем'яна 1871 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 118].

с. Цеблів.

Сокальський.

Церква св. Кузьми і Дем’яна. 1871.

Документи 1564 – 1565 рр. засвідчують існування в селі парафії. Існуюча дерев’яна церква збудована у 1871 р. (шематизм 1934 р. подає дату 1862, а шематизм 1938 – 1869 р.) на місці давнішої, теж дерев’яної церкви на дубових стендарах. Від виселення українців у 1946 р. до 1989 р. стояла зачиненою, і використовувалася на склад зерна.

Тризрубна, триверха. На восьмериках – бані з ажуровими ліхтарями. Поряд розташована мурована стінна дзвіниця.

Схиматісм всего клира руского-католического Богом спасаемой єпархіи Перемышльской на годъ от рожд. Хр. 1879. – Перемишль, 1879.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 27.

Довідка на сайті